POŚWIĘCENIE ALWERNI... CZ. I

Poświęcenie CZYRNEŃSKIEJ ALWERNI... CZ. I

Sobotnie popołudnie 16 sierpnia br. stało się u stóp Małego Skrzycznego  wielkim świętem dziękczynienia; podwójnego dziękczynienia. Od pół roku w otoczeniu Ośrodka rekolekcyjnego św. Józefa w Szczyrku Czyrnej powstawała Droga Krzyżowa wraz z Golgotą wzorowaną na ołtarzu „Ukrzyżowania”, z kaplicy stygmatów św. Franciszka w Sanktuarium - w La Verna i przyszedł jej czas przyspieszonego poświęcenia. Stało się tak dlatego, że kończy się moja posługa kapłańska na Czyrnej i razem z Przyjaciółmi Ośrodka oraz moimi „dobrymi Aniołami” z różnych parafii chciałem podziękować Bogu za 2 lata posługiwania. To właśnie oni potrafili przyjechać, doświadczyć potu, trudu, ale i radości z tego, aby Ośrodek miał bazę – miejsce do odpoczynku (boiska, grill, przygotowanego terenu pod plac zabaw, kręg ogniskowego, stółu do tenisa stołowego) oraz modlitwy (droga krzyżowa i Czyrneńska  Alwernia).

Świętowanie rozpoczęliśmy od Eucharystii, co prawda nie w cieniu Golgoty jak sobie wymarzyłem,  ale w kaplicy św. Józefa, również w cieniu krzyża /pogoda pokrzyżowała nasze plany/.

Przy ołtarzu Chrystusa ofiarę Mszy świętej w intencji wszystkich zebranych razem ze mną sprawowali: ks. Robert Kasprowski, ks. Prałat Józef Strączek z Porąbki, ks. Mieczysław Grabowski ze Słotwiny, ks. Andrzej Wolny z Godziszki w obecności Przyjaciół ze Szczyrku, Zbytkowa, Strumienia, Porąbki, Bestwiny, Jastrzębia, Godziszki, Słotwiny.

To ich wielkie serce sprawiło, że Ośrodek się rozwija i trzeba by było aby ich wysiłek nie poszedł na marne, ale by służył jeszcze obficiej, zwłaszcza naszej diecezji. Jest to bowiem przepiękne miejsce, które daje odpoczynek dla ducha i dla ciała. Trzeba go więc jeszcze bardziej promować, o co prosiłem szczególnie ks. Roberta, który obejmuje dyrektorowanie w Diecezjalnym Caritas. Dziękowałem także 100-letniemu ks. prałatowi Józefowi, że on jako jeden z pierwszych kapłanów poczuł potrzeby Ośrodka i przywiózł na Czyrną tak chętnie oblegane przez młodych „piłkarzyki”. Zaś ks. Mieczysławowi i ks. Andrzejowi  jestem wdzięczny szczególnie za ich zaproszenie do posługi kapłańskiej w swoich parafiach.

CDN

Zdjęcia to dzieło Dawida Janika ze Strumienia

Ziemia jest twoim okrętem, nie siedzibą.