DZIĘKUJĘ...

Dziękuję to najcudowniejsze słowo...

Dziękuję to najcudowniejsze słowo, jakie można wypowiedzieć albo usłyszeć…

Przeglądając naszą „Internetową Kronikę” u progu mojego pożegnania z Czyrną zobaczyłem  spora liczbę…. 84000 – to tyle wejść Internautów zanotował licznik w ciągu dwóch lat mojej tu posługi. Pozdrawiam więc WSZYSTKICH, których było mi dane spotkać przy różnych okazjach i składam serdeczne „Bóg zapłać” za wszelkie dobro, którym mnie obdarzyliście.

Swą posługę przed dwoma laty rozpoczynałem w Uroczystość Matki Bożej Częstochowskiej i wtedy napisałem: „Pragnę  wsłuchiwać się w głos Maryi, tej z Kany Galilejskiej - „Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powie” (J 2,5) i służyć tym wszystkim, których tu przyprowadzi.” I przyprowadziła Maryja wielu… od dzieci przez młodzież, po dorosłych i ufam, że będzie przyprowadzać jeszcze więcej grup, zwłaszcza z naszej Diecezji. Trzeba Jej w tym pomagać promocją tego pięknego zakątka, gdzie w ciszy i pięknie przyrody można odpocząć duchowo i fizycznie.

To tutaj w ciszy kaplicy św. Józefa czeka na każdego Chrystus, a Maryja i św. Franciszek z Czyrneńskiej Alwerni pragną zaprosić na Drogę Krzyżową ścieżkami znaczonymi kapliczkami poszczególnych stacji. Ufam, że w przyszłości powstanie alejka z ławeczkami, aby można było zatrzymać się na dłużej i przez piękno otaczającej przyrody na wzór św. Franciszka chwalić Pana.

O odpoczynek fizyczny można zadbać wędrując ścieżkami i szlakami górskimi, spacerując wokół ośrodka, śpiewając przy ognisku lub grając w piłkę na boiskach, które powstały w zeszłym roku. Dla dzieci zostało przygotowane miejsce pod plac zabaw i może kiedyś zapełni się różnymi atrakcjami… na razie wzrastają trawniki.

I tak jak Maryja z Alwerni prowadzi św. Franciszka do Chrystusa, tak i mnie chce zaprowadzić „do swej parafii” – której patronuje jako Wspomożycielka Wiernych w Czechowicach Dziedzicach.

Słowami modlitwy św. Franciszka z Asyżu pragnę powierzyć Maryi wszystkich Przyjaciół Ośrodka w Szczyrku Czyrnej, moich przyszłych Parafian i Współbraci w kapłaństwie oraz siebie samego:

„Święta Maryjo Dziewico,

wśród niewiast na świecie nie narodziła się podobna Tobie,

córko i służebnico Najwyższego Króla, Ojca niebieskiego,

Matko Najświętsza Pana naszego Jezusa Chrystusa,

Oblubienico Ducha Świętego.

Módl się za nami do Twego najświętszego i umiłowanego Syna,

Pana naszego i Mistrza,

wraz ze św. Michałem Archaniołem i wszystkimi mocami nieba i wszystkimi świętymi.

Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi Świętemu,

Jak była na początku, teraz i zawsze i na wieki wieków. Amen.”

Raz zobaczyć jakąś rzecz znaczy więcej, niż sto razy o niej słyszeć.